Gebelik Tanısı (Teşhisi)
Gebelik Tanısı Nasıl Konulur?
Gebeliğin Tanısı aslında her ay gebelik beklentisi olan, hamilelik bekleyen hastanın adet gecikmesi veya bazı fiziksel değişimleri fark ederek test yapması ile ortaya çıkar. En erken gebelik tanısını beklenen adet günü gelmeden 3-4 gün önce vereceğiniz kan testinde BHCG hormonun bakılmasıyla koyarsınız.
Kanda BHCG düzeyi gün aşırı bakıldığında yaklaşık iki katı yükseliyorsa büyük ihtimalle sağlıklı gebeliğiniz vardır. Kanda BHCG 5 ve üzerinde ise yükseliş beklenildiği gibi gerçekleşiyorsa gebelik vardır.
İdrarda gebelik testi anne adayının kendi kendisine evde yapabileceği ve çok büyük doğrulukla gebeliği tespit edebileceği diğer yöntemdir. İdrarda gebelik testinde çift çizgi görülmesi testin pozitif olduğu yani gebeliğin mevcut olduğunun göstergesidir. İdrarda gebelik testinin nadirde olsa yanılma payı olduğu için kanda gebelik testi ile sonuç doğrulanmalıdır
Beklenen adet gününde adet görmediğinizde sağlıklı bir gebelikten korunma yöntemi kullanmıyorsanız mutlaka gebelik aklınıza gelmelidir. Bir kadın doğum uzmanına başvurduğunuzda yapılan ultrason muayenesinde 5. Gebelik haftasından itibaren gebelik kesesi, takip eden 10 gün sonrasında bebek kalp atımı görülerek gebelik tanısı kesinleştirilir.
Bebek nasıl oluşur?
Bebek oluşumu yumurtlamayı takiben tüpte yumurta ve spermin birleşmesi ile döllenme oluşur. oluşan erken yapıdaki bebeğe embriyo denilir. Embriyo 3 günden sonra rahim içine ulaşır ve yaklaşık 6. Gün rahim iç zarına tutunur.