Gebeliğin 16 haftası
Gebeliğin 16 haftası
Gebeliğin 16 haftası bebeğinizi hareketli bir haftadır. Bebeğini sinir sistemi gelişim göstermeye devam ederken fiziki uzuvlarında bulunan kaslar da gevşemektedir. El hareketi olarak yumruk oluşturabilirken rahimdeki kordonu da tutmaları mümkündür.
Görüntüleme yöntemleri sayesinde bebeğinizin yüzünü incelediğinizde yüz ifadelerini yapabildiğini de görebilirsiniz. Ancak bu durum yüz kaslarının kontrolü tama anlamıyla yaptıkları anlamına gelmemektedir.
Anne adayında damarlar ile alakalı olarak kan akış hızının artması neticesinde varis problemi yaşanabilir. Anne adayı bu haftada gün içerinde çeşitli egzersizler yaparak ve masajlar uygulayarak gece yaşayabileceği bacak kramplara veya kasılmalarına karşı önlem alabilir. Hormonlar, etkisini kan artışı ve kan hızının artışıyla diş etlerinde de gösterebilir. Hassaslaşan diş etleri kanama meyillidir ve dışardan küçük etkilerle kanayabilir. Bu durumu diş hekimiyle de görüşerek kontrol altına almanız sağlıklı olur. Gebeler bu hafta da sırt ağrı problemi de yaşayabilmektedir. Buna karşın gün içinde uygun egzersizler yapılmalı ve duruş pozisyonun sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir.
Göğüsler emzirmek için neredeyse hazır boyutlara eriştiğinden oldukça büyük hale gelecektir. Beslenme listenizde kabızlığı önlemek amacıyla lif içeriği yoğum gıdalar bulunmalıdır. Anne adayının unutkanlık şikâyeti de görülebilir.
Anne adayı beslenmesinde şeker, asit içerikli yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı, sigara kullanıyorsa kesinlikle ve kesinlikle bırakmalı, sabah hastalığı, bulantı hissediyorsanız sonrasında ağzınızı çalkalayın.
16 haftalık gebelikte yatış pozisyonunuzu sırt üstü şeklinde yapmayınız. Uzun süre sırt üstü yatış baş dönmesi veya tansiyon düşmesine neden olur.
Bu hafta da diğer haftalarda olduğu gibi eşinizle olan ilişkiniz önemini korumaya devam etmektedir. Bebeğinizin doğumu gerçekleştikten sonra birbirinize ayıracağınız özel vakit bilinen nedenlerden azalacaktır. Bugünlerin kıymetini bilin.
Su içmeyi ihmal etmeyin. Baş ağrısı gibi durumlarda ağrı kesici kullanmak zorunda kalırsanız doktorunuzun önerdiği dozu aşmayınız. Uzun sürelerde ayakta durmayın. Kıyafetlerinizi giyinirken oturarak giyinin ve rahat kıyafetleri tercih edin. Doktorunuzun tavsiyesiyle demir eksikliğine karşı önlem alabilirsiniz.
Op. Dr. Ümmügülsüm SOYTÜRK
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Akupunktur ve Ozon Tedavisi Uzmanı (GETAT)
Gebelik Takibi Ankara
0312 210 16 26