Ağrısız Doğum
Ağrısız Doğum Ankara
Ağrısız Doğum diğer adıyla prenses doğum artık günümüzde normal yani vajinal doğumda sık sık tercih edilen yöntem olmuştur. Bu durum epidural anestezi yapılarak hastanın doğum kasılmalarını hafif hissetmesi sağlanır. Böylelikle bu yöntemle anne adayı çok yorulmadan, gücünü kaybetmeden doğum aşamasına daha güzel katılır.
Bazen anne adayları sadece doğum sancısından korktukları için sezeryan doğumu tercih edebilmektedir. Fakat epidural anestezi ile artık bu durum giderek azalmaktadır.
Ağrısız Doğum ve Epidural anestezi nedir?
Anestezi uzmanları tarafından yapılan vücudun belli bölgelerinde ağrı iletimini baskılamak için uygulanan bölgesel bir anestezi şeklidir. Anestezi omuriliği çevreleyen dura dediğimiz zar bölgesine lokal anestezik verilerek ağrı iletiminin beyine ulaşmasını engelleriz.
Epidural anestezi uygulamasında anestezi doktorunun bu konudaki deneyimi çok önemlidir. Deneyimli bir anestezi uzmanı için işlem sadece dakikalar içinde biter. İşlem sırasında sadece yapılan lokal anestezi ilacını hasta hisseder. Bu da dişe yapılan anestezi gibi bir şeydir. Bu işlemden sonraki katater girişi ağrısızdır.
Biz bunu sezeryan, vajinal doğum, bazı kadın doğum ameliyatlarında tercih ederiz. Vajinal doğumda diğer ameliyatlardan farklı sadece kasılmada hissedilen ağrıyı azaltmak olduğu için düşük dozda ilaç yeterli olacaktır. Bu nedenle anne adayı doğum eylemi başlayana kadar hareketli olmaya da devam eder.
Epidural anestezi normal doğumda nasıl kullanılır?
Doğum kasılmaları yalancı kasılmalardan farklı olarak düzenli, istirahat ve bol su içmekle düzeni bozulmayan ve giderek sıklaşan daha güçlü hissedilen kasılmalardır. Fakat bu kasılmalar çoğu hastada 4-5 cm açıklık oluşturana kadar dayanılmayacak ağrı şeklinde olmaz. Belde veya kasıkta hissedilen adet sancısına benzetilebilir. Fakat 4-5 cm rahim ağzında açıklık oluştuktan sonra daha sık ve uzun sürmeye başlar . bu aşamada devreye epidural anestezi girerse hasta hala kasılmaları hissetmiş olur fakat şiddetli değildir. Böylelikle rahim ağzının tam açıldığı ve bebek başının anne ıkınması ile inişe geçtiği aşamada anne desteği daha başarılı olmuş olur.
Epidural anestezinin riskleri var mı?
Halk arasında en çok duyduğumuz felç olma ihtimalidir. Bu durum mümkün değildir. Çünkü omurilik kalın bir zar tabakası ile konmaktadır. Verilen ilaç bu zarın çevresine verilip sadece beynine ağrı iletimini durdurur. Yüksek dozda ilaç verilmesi geçici bacaklarda uyuşukluk hissi yapar. Bu durum 3-4 saatte kendiliğinden düzelir.
En sık görülen yan etki hipotansiyon yani tansiyon düşmesidir. Öncesinde hastaya serum verilerek bu durum engellenebilir. Epidural anestezi uygulama bölgesinde ciltte açık enfeksiyon, yara varlığında uygulanamaz. Bunun dışında pıhtılaşma problemi olan kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda doktor önerisine göre uygulama yapılabilir.