Gebelik Öncesi Bakım ve Danışmanlık

Gebelik öncesi danışmanlık Ankara

Gebelik öncesi muayene ile  tespit edilen pek çok sistemik  hastalık gebelik sürecinde sadece sizi yani anne adayını sıkıntıya sokmaz, bebektede kalıcı sağlık problemi veya anomalilere neden olabilir.

Mesela tiroid hastalıkları gebe kalmayı zorlaştırmasının yanında gebelik oluşursa direk bebeğin beyin gelişimini etkileyerek kalıcı  sağlık problemine sebep olabilir.

gebelik oncesi bakim ve danismanlik 30

Gebeliğe hazırlık nasıl olmalı?

Gebelik öncesi bir kadın doğum uzmanına başvurarak danışmanlık almak  olası tıbbi riskleri belirleyerek anne adayının ve bebeğin sağlılklı gelişimini sağlamak için çok önemlidir. Aynı zamanda gebelik öncesi yapılan muayene sizin kısırlık ile ilgili varsa riskleri ortaya çıkartmak ve gerekli ise tedavi uygulamak içinde fırsat tanır.

Gebelik öncesi bakım  anne adayının tiroid hastalığı, şeker hastalığı, böbrek rahatsızlıkları, hipertansiyon , obezite gibi  gizli bazı sağlık problemlerini tespit etmek, sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklarını ortaya çıkartıp düzeltmek, bebeğe zarar verebilecek kimyasallar veya kullandığı ilaçları ortaya çıkarıp gerekli düzenlemeler yapmak için gerekli zaman kazandırır.

Gebelikte tıbbi değerlendirme neleri kapsar?

Gebelikte tıbbi değerlendirme  anne adayının gizli kalmış veya aşikar şeker hastalığı, hipertansiyon, obezite, böbrek hastalıkları, tiroid problemleri gibi en sık görülen veya daha nadir diğer sağlık problemlerini tespit etmek ve gerekli tedavileri  başlamak  için zaman  sağlar.  Bu nedenle kadın doğum uzmanına başvuran ve gebelik planlanan bir hastanın muayenesi sadece kadın doğum muayenesi ile sınırlı kalmamalı. Jinekolojik muayeneye  tüm sistemik hastalıkları ilgilendirecek muayene ve testlerde eklenmelidir.

Gebelik öncesi yapılan jinekolojik muayene  ile neleri tespit edebiliriz?

Jinekolojik muayene için gelen hastanın adet düzeni, kullandığı doğum kontrol yöntemleri  önemlidir. Adet gecikmesi, akne, kıllanma, obezite varlığı polikistik over sendromunu düşündürür. Pcos  varlığı öncesinde alacağımız diyet gibi bazı basit önlemlerle gebe kalmayı kolaylaştırabilir.  Kullanılan spiral ve geçirilmiş pelvik enfeksiyon  olası tüp tıkanıklığı için belki ek tetkik gerektirir.  Aynı zamanda adet düzeni gebeliğin en yüksek olduğu zamanı planlamak içinde önemlidir.

Daha önce yaşadığı gebelik ve bunların sonuçları önlem almamız gereken bazı hastalıklar için belirleyici olabilir.daha önce yaşanan dış gebelik öyküsü tekrar dış gebelik riski artışını , tekrarlayan gebelik kayıpları pıhtılaşma,  kromozom hastalıkları gibi durumları akla getirebilir.

Gebelik öncesi  mutlaka yapılması gereken testler nelerdir?

  1. Tam kan sayımı,
  2. Kan grubu,
  3. Tam idrar tahlilinde protein ve şeker,
  4. Pap smear testi,
  5. Gonore ve klamidya testi,
  6. Hepatit B antijen ve antikoru,
  7. Rubella Ig G,
  8. HIV testi,
  9. Tiroid testi.

Bazı kadınlarda tüberküloz, hepatitC, su çiçeği, toxoplazma, kurşun seviyesi, tekrarlayan düşüklerde kromozomal inceleme gerekebilir.

Anne yaşı neden önemlidir?

Anne yaşı arttıkça oluşan embriyoda genetik, kromozomal  problem görülme olasılığı yükselir. Bunun dışında ileri yaşta gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı, preeklamsi dediğimiz  tansiyon yüksekliği  ve ölü doğum daha sık görülür.

İler anne yaşı olan anne adayına bunlarla ilgili bilgi verilmeli, gebelik olduğundada gerekli testler yapılmalıdır.

Gebelik öncesi beslenme nasıl olmalıdır?

Gebelik öncesi  kadın doğum muayenesine gelen bir anne adayına o.4 mg folik asit desteği verilmelidir. Bu miktarda  folik asit bebeği gelişebilecek beyin omurilik rahatsızlığı olan NTD e karşı korur. Daha öncesinde böyle bir anomalisi olan bebek doğurma öyküsü varsa bu dozu 4mg a çıkarmalısınız.

Hamilelik öncesi BMI  20-30 aralığında olmalı. Çok düşük veya çok yüksek BMI artmış gebelik ve doğum riski ile birliktedir. Eğer böyle bir durum varsa uygun diyetlerle gebeliğe kadar kilo ayarlamasına gidilmelidir.

Yeme alışkanlıkları, sigara, alkol, uyuşturucu gibi alışkanlıklar sorgulanmalı. Varsa bırakmak için uygun yardım almalısınız. Yeme alışkanlığında sağlıksız beslenme, öğün atlama, fast food alışkanlığı  düzeltilmelidir.  Gebe kalmadan önce multi vitamin alınıyorsa özellikle yüksek doz A vitamini bebekte anomali  riski taşıdığı için bıraktırılmalıdır.

İçeriğimizi Oylayın!
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

0 0 votes
Memnuniyet
Subscribe
Bildir
guest
Memnuniyet
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x
0 (312) 210 1626