Gebeliğin 8 haftası
Gebeliğin 8 haftası hamileliğinizin 2. Aynı tamamladığınız anlamına geliyor. Gebelik iyiden iyiye hissedilmeye başlıyor. Doktorunuzla ciddi ilk randevunuzu aldığınız dönemi yaşayacaksınız. Bu ilk randevu ile bebeğinizin durumu geçen ve geriye kalan süreçler hakkında görüşmeler olacaktır. Aynı zamanda ultrason eşliğinde bebeğinizin ilk kalp atışını duyma fırsatını da yakalama şansınız olacaktır. Bebeğinizi ağırlığı henüz birkaç gramdır ve küçük bir meyve tanesi kadar büyüklüktedir. Yaklaşık 1,5 cm uzunluğunda olabilir. Bebeğini büyüme hızı günlük milimetre ile ölçülecek düzeydedir.
8. haftada gebe kadının yaşama ihtimali en yüksek değişimlerden biri koku almayla alakalı olacaktır. Hormonların etkisi kimi gebeyi çok fazla etkileyip kokular üzerindeki hassasiyetini maksimum boyuta çıkarırken kimi gebeyi de ki bu gruptakiler şanslı olanlar olumsuz yönde etkilememektedir.
Gebeliğin 8. Haftasında görebileceğiniz belirtilerin etkileri hakkında konuşalım.
Çamaşırınız da bu hafta görebileceğiniz kanlanma akıntı şeklinde de olsa lekelenmeler şeklinde de olsa tehlikeli olabilir. Kanama olayını ihmal etmeden doktorunuzla görüşmelisiniz. Cinsel ilişki sonrasında da olma ihtimali olsa bile doktorunuzla görüşerek kötü bir ihtimali gözden kaçırmamalısınız.
Kafanızın dolu olması, vücudunuzun değişim içinde olması, hormonların etkisi uykularınız da değişik rüyalar görmenize neden olabilir.
Gebelik sürecinin genel beklentileri arasında yaşanan kabızlık durumu da söz konusu olacaktır. Kabızlık bu dönemi geçiren kadınların yarısında görülebilmektedir. Kabızlık için lifli bir beslenme şekli, bol su ve yürüyüş öneriyoruz.
Rahimdeki genişleme nedeniyle kramp yaşamanızda olasıdır. Yaşadığınız kramp şiddeti fazla ve ağrılı ise doktorunuzla görüşüp kötü ihtimalleri elemine etmelisiniz.
8. hafta mide bulantısını yoğun bir şekilde yaşayabileceğiniz bir hafta olabilir. Burada beslenmenin önemi giderek artmaktadır. Sıvı almaya, sık aralıklarla dengeli beslenmeye özen gösterin. Bu durumun sabah uyandığınızda yaşanma ihtimali daha yüksek olabilir.
Göğüslerin emzirme hazırlığı devam ederken size acı vermesi, büyümesi ve uçlarının koyulaşması beklenir.
Bu sıkıntıları daha fazla yaşıyorsanız acaba çoğul bir gebelik yaşıyor olabilir misiniz? Doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Gebeliğiniz karnınızın biraz belirginleşmesiyle dışarıdan da belli olmaya başlayabilir. Bu dönemde 6 kiloya kadar kilo alan gebeler olabilir.
Bebeğinizin ufacık olsa bile hareketlerini ultrason yardımıyla görebilirsiniz.