Aşılama Yöntemi
Aşılama Ankara
Aşılama işlemi basit bir yöntemdir. Aşılama döllenmeyi artırmak için yumurtlama döneminde erkeğin spermlerinin alınarak dışarda özel tekniklerle hazırlanmasının ardından rahim içine kanül ile verilmesi işlemidir. Uygun hastalarda tüp bebek tedavisinden önce gebe kalma şansını artırmak için düşünülebilir.
Aşılama yöntemi tüp bebek tedavisine göre daha az maliyetli ve kolay bir yöntemdir. Fakat spermin yumurta içerisine kesin girişi ve döllenme olmadığı için tüp bebekten daha az başarısı vardır.
Aşılamanın amacı nedir?
- Dölleme yeteneği en yüksek olan spermleri ayırmak.
- Semende bulunan beyaz küre, hücre artıkları, ölü hücreler, protein gibi yapıları uzaklaştırmak.
- Seçilmiş erkek spermlerini olabildiğince döllenmeye hazırlanan yumurtaların yakınına bırakmaktır.
Aşılama hangi durumlarda yapılır?
Kadında;
- Endometriozis.
- Tubal Hafif Yapışıklık.
- Açıklanamayan infertilitesi olan ve 4-6 ay ovulasyon indüksiyonu ile başarısızlık olan hastalarda.
- Rahim ağzında yani servikste mukus yapısında problem veya sperme karşı antikor varlığından şüpheleniyorsak.
Erkeklerde;
- Total motil sperm sayısı >10 milyon ise ve normal morfoloji oranı>%14 ise prognoz çok iyidir.
- Total motil sperm sayısı
- Erkekde boşalma disfonksiyonu varsa.
Aşılama nasıl yapılır? Ne kadar sürer?
Ovulasyon normalse inseminasyon tek başına veya klomifen indüksiyonuyla uygulanır. Bunlarla denenen 3-4 siklus başarısız olursa veya kadının yaşı > 35 ise gonadotropinle stimulasyon yapılır. Gonadotropinle indüksiyon yapılan sikluslarda başarı daha yüksektir.
Aşılama işlemi basit bir yöntemdir. Folliküller istenen boyuta geldiğinde çatlatma iğnesi yapılır. Bu iğneden 24-36 saat sonra işlem planlanır. Aşılama işleminde hasta normal muayene pozisyonunda hazırlanır. Vajen sf ile temizlenir. Mesanenin dolu olması işlemi kolaylaştırır. Özel bir kataer yardımıyla hazırlanan sperm rahim içine bırakılır. Bu işlem ağrısızdır. Sadece 2-3 dakika sürer. Sonrasında hasta 10-15 dakika masada dinlendirilir.
Aşılama sonrası başarı oranı %15 olarak bildirilmektedir. Sonuç başarısız olursa hastaya en fazla üç deneme önerilmektedir.
Sperm hazırlama teknikleri nelerdir?
Sperm hazırlama 3 ayrı yöntemle yapılabilir. Yıkama işlemi semenin kalitesini artırır. Spermin hazırlama yöntemleri;
- Konvansiyonel yıkama.
- Yüzdürme (swim-up).
- Dansite Gradyan Santrifüjleme.
İki yöntem ölü veya defektif sperm ve lökositlerin ortamda kalmasına ve oluşan reaktif oksijen ürünlerinin sperm membran ve motilitesine oksidatif hasar vermesine izin veriri. Dansite gradyan santrifüjleme yöntemi daha başarılıdır. Ve IVF ‘te tercih edilir. Insieminasyonda servikal mukus geçildiği için spermlerin fonksiyonelyaşam süreleri normalden kısadır. Bu nedenle zamanlama çok kritiktir. İnseminasyon üriner LH tetiği saptandıktan sonra gün veya ekzojen hCG ‘den 34-40 saat sonra yapılmaktadır. Hazırlanmış sperm 10-30 saniye içinde kaviteye verilmeli ve sonrasında hasta 15 dakika supin pozisyonda istirahat etmelidir. HCG enjeksiyonundan sonra 12 ve 34 saatlerde iki defa inseminasyon yapılmasını önerenler olsa da yapılan çalışmalarda faydası ispatlanamamıştır. Genel olarak siklustan sonra fekundite düşer.
Aşılama kimlere yapılmaz?
- İleri derece sperm parametrelerinde bozulma varsa.
- Orta ve ileri endometriozis düşünülen hastalar.
- İki taraflı tüplerde tıkanıklık varsa.
- Geçiriliş pelvik enfeksiyon öyküsü varsa.
- Aşılamada başarısız sonuç alındıysa 4. Kez aşılama yapılması önerilmez. 2-3 aşılama başarısızlıkla sonuçlandı ise hasta tüp bebek tedavisine alınmalıdır.
Aşılama fiyatları nedir 2019?
Aşılama işleminde fiyatı belirleyen yumurtalıkları hazırlamada kullandığımız ilaçlar, sper hazırlama tekniği ve hazırlanan spermi uyguladığımız katater maliyeti etkiler. Piyasada ortalama maliyet 1000- 2000 arasında değişir.
Aşılama kimlere yapılmaz?
Yöntem iki taraflı tüpleri kapalı olan hastalarda uygulanmaz. Çünkü yumurta ve spermin karşılaşacağı ve döllenme gerçekleşecek bölge tüplerdir. Kadında şiddetli endometriozis mevcutsa ve pelvik enfeksiyon geçirme öyküsü varsa aşılama yöntemi tercih edilmez. Erkek semen analizinde şiddetli sayı, hareket ve morfoloji problemlerinde yapılmaz.
Aşılama yönteminin riskleri nelerdir?
Yöntem ağrısız ve risksiz bir işlemdir. Normal jinekolojik muayene olabilen bir hasta için işlemin muayeneden hiç farkı yoktur. Sadece 2-3 dakika sürer. İşlem hasta uyanık iken yapılır. Nadiren vajinismus öyküsü olan normal jinekolojik muayene olmakta zorlanan hastalarda sedasyon şeklinde anestezi uygulayabiliriz. Yönteminde rahim içine hazırlayıp verdiğimiz spermler steril değildir. Erkeğin cilt ve üretral çıkışından kontamine olmuş bakteri içerebilir. Fakat steriliteye dikkat ederek işlemi gerçekleştirirsek enfeksiyon riski minimale iner.