Online Vajinismus TedavisiSağlık KütüphanesiVajinismusVajinismus TedavisiVajinismus Tedavisi Ankara

Vajinismus Tedavisi Ankara

Vajinismus Tedavisi Ankara – Vajinismus genel olarak Türkiye gibi kapalı toplumlarda  daha sık  karşılaşılan cinsel ilişki problemidir. Vajinismus sadece kadının değil çifti ilgilendiren bir rahatsızlıktır. Çift cinsel ilişkinin tam olarak gerçekleşmediği evlilikler olarak ilişkilerine devam eder. Çift için tedaviye karar vermek hastalıkla ilgili bilgi sahibi olmadıkları için gecikir. Mahrem bir konu olduğu için çevresi ile paylaşamaz ve yardım alamazlar.  Çoğu çift çevresi tarafından çocuğunuz neden olmuyor baskısına maruz kalır ve çocuk istekleri arttığında vajinismus tedavisine başvurur. Bu  süre genelde yılları bulur.

Vajinismus Tedavisi Ankara

Vajinismus kadın cinsel problemleri içinde en hızlı tedaviye cevap veren ve başarısı %100 kabul edilen bir rahatsızlıktır. Vajinismuslu  kadın %99 hem anatomik hem de psikolojik olarak tamamen normal  bir kadındır. Vajinismus cinsellikle ilgili veya cinsel organ ile ilgili yanlış bilgiler, inanışlar, bilinç altına yerleşen korkularla ilgili ortaya çıkar.

Hastanın bu korkuları, bilgileri aileden almasına gerek yoktur. Çoğu hasta rahat şekilde yetiştirildiği bilgisini verir. Fakat toplum yapısı olarak biz bu korkuları kız çocuklarına vererek büyütürüz. Küçük kız çocuklarına tecavüzlerin bu kadar gündemde olduğu günümüz şartlarını düşünürsek 2-3 yaşlarında bir kız çocuğuna etek elbise giydirip kreşe bırakmak kaygımızı artırıyorsa bunu çocuğumuz hissedecektir.

Ara ara anlattığımız öykülerde kötü insanlardan bahsediyor ve özel bölgeye dokunulmaması gerektiği mesajı veriyorsak, düşüp genital bölgesini bir yere çarptığında kan olmuş mu diye panik yaşıyorsak bu küçük çocuğu bu bölge önemli, korunmalı mesajını bilinç altına yüklüyoruzdur. Biraz büyüdüğünde kızlık zarı ve bekaret kavramları, namus kavramını cinsel organa yüklüyorsak, evlenmeden önce ilk cinsel ilişki ile ilgili acıyacak ama dayanmalısın, kanayacak, kilitli kalabilirsin gibi öykülerle evliliğine başlatıyorsak vajinismusun bu kadar yaygın olmasına şaşırmamalıyız. Kapat, ört, koru, sakla ile büyüttüğümüz kadının cinsel birleşmede bunları yapması da beklenen sonuçtur.

Vajinismus hastaları bu korkularının varlığından cinsel birleşme anında haberdar olur. Fakat hastaların korkusu sadece cinsel birleşme ile sınırlı değildir. Spekulum ve vajinal ultrason ile yaptığımız jinekolojik muayene, hastanın kendine tampon, fitil uygulaması, parmak, dilatör egzersizleri gibi vajene girişi olacak her şeye karşı korkuları vardır. Bunların her birinde de cinsel birleşme anında olduğu gibi kasılması gerçekleşir.

Vajinismus nedir?

Vajinismusa ilk hastalığın tanımı ile başlarsak vajen 1/3 dış kısmını çevreleyen kasların cinsel birleşme anı geldiğinde istemsiz ve tekrarlayıcı kasılmasıdır. Primer vajinismus veya sekonder vajinismus olabilir. Vajinismus şiddetine bağlı olarak hafif düzeyde kasılma ve kısmen ağrılı cinsel birleşme olabilir. Daha şiddetli kasılması olan hastalarda hiç cinsel birleşme olmaz.

Vajinismus hastalarının çoğu  cinsel yakınlaşmayı normal olarak tanımlar. Cinsel  yakınlaşma sırasında klitoristen uyarılıp orgazm olabilir. Çift ilişkilerini genelde cinsel birleşme olmadan aylarca bu şekilde sürdürür. Çoğu çift doktora ilişki anında hissettikleri duvardan veya darlıktan bahseder.

Vajinismus tablosu iki şekilde ortaya çıkabilir. 1. Hasta cinsel ilişki denemesinden zaten korkuyordur. İlişkide ağrı, acı beklentisi bu korkuyu tetikler. İlk ilişki denemesine bu korku ve onun getirdiği kasılma ile başlar ve vajinismus tablosuyla karşılaşır. 2. Hasta grubu cinsel ilişki ile hiç kaygı yaşamayan, her kesin başardığı böyle bir şeyde zorlanacağını düşünmeden ilişkiyi dener. Fakat ilk denemede sürpriz bir şekilde kendisine engel olamadığı bu kasılma ile tanışır. Her iki hasta grubu da çoğunlukla orgazm olabilir. Cinsel yakınlaşma da bir sıkıntı tariflemez. Çok az kadında uyarıma problemi ve cinsel isteksizlik eşlik eder.

Çoğu çift zamanla düzelir. Evliliğe alıştıkça üstesinden geliriz düşüncesiyle tedaviyi ertelemeye meyillidir. Bu hastalığa başka cinsel problemlerin eklenmesini ve aile içi çatışmaların başlamasına sebep olur.

Vajinismus hastalığından şüphe ediyorsanız mutlaka bu konuda çalışan bir kadın doğum uzmanından vajinismus tedavisi hakkında yardım almalısınız.

Vajinismus Tedavisi ve Hastalığın Nedenleri

Vajinismus problemi yaşayan bir kadın karşımıza geldiğinde cinsel birleşme den fobik olarak kaçınma davranışımı yoksa altta yatan fiziksel bir neden mi var onu ortaya koymamız lazım.

Sekonder vajinismus gelişmiş ülkelerde daha sık görüyoruz. Sekonder vajinismus hastasının daha önce sağlıklı normal bir cinsel hayatı vardır. Bu hastalarda geçirdikleri bir fiziksel problem ya da psikolojik travma cinsel ilişkiden korkmasına, ağrı hissetmesine sebep olur. Bunun sonucu ilişkide kasılma, tekrar eden ağrı nedeniyle daha da kasılma ve ilişkiden kaçma davranışı geliştirir. Bizim kliniğimize gelen sekonder vajinismus hastalarının çoğunda sebep zor bir jinekolojik muayene, ağrılı bir kadın doğum işlemi sonrası bu ağrıdan kaçınma nedeniyle vajinismus geliştirmiş hastalardı. Nadiren bu bölgeyi ilgilendiren akut veya kronik enfeksiyonlar ikinci sık karşılaştığımız sekonder vajinismus sebepleridir.

Primer vajinismus ilk cinsel birleşme anında kasılması olan ve sonrası her denemede bu kasılmanın istemsiz tekrarladığı durumdur. Yani bu hastalar hiç cinsel birleşme yaşayamazlar. En sık kliniğimizde karşılaştığımız hasta grubu primer vajinismus hastalarıdır.  Primer vajinismus hastalarında en sık sebep çocukluktan itibaren bilinç altına yerleşen cinsellikle ilgili korkular, yanlış bilgiler yatar.  Fiziksel bir sebebin tetiklediği primer vajinismus %1-2 sıklıkta görülür. Fiziksel bir sebebe bağlı oluşan vajinismus ise ilaç tedavisi ile çoğunlukla düzelir. Çok azına cerrahi müdahale gerekir.

Vajinismus dereceleri var mıdır?

Vajinismus rahatsızlığı 5 dereceye ayrılır.

Birinci derece vajinismusu olan hastalarda cinsel birleşme sırasında kaygı, korku olabilir ama bu her zaman şart değildir. Her ilişkide kasılma olur. Bu kasılma çok şiddetli olmadığı için ilişk,iye engel olmaz fakat ağrılı cinsel birleşme yaşanır. Telkinle jinekolojik muayeneyi de başarır bu hastalar.

İkinci derece vajinismus hastalarında ise kasılma biraz daha fazladır. bu hastalarda ara ara ilişkinin olduğunu faka ağrı hissettiklerinden bahseder.

Bu tanımlamalardan anlaşılacağı üzere bir ve ikinci derece vajinismus hastaları için ilişki mümkündür. İstedikleri zaman çocuk sahibi de olur. Bu nedenle bu hastalar vajinismus olarak kliniklere başvurmaz. Jinekolojik muayeneye geldiklerinde cinsel birleşme ile ilgili soru sorulduğunda açığa çıkabilir. Doktor bu konuda deneyimli değilse bazen disparonie dediğimiz fiziksel sebeplere bağlı ağrılı cinsel birleşme ile karıştırılabilir.

En vajinismus kliniklerine başvuran hastalar 3,4,5. Derece vajinismus hastalarıdır. Bu hastalar hiç cinsel birleşme yaşayamaz.5. derece vajinismus hastalarında ilişkiyi düşünmek bile panik atak benzeri tabloya sokabilir.

Vajinismusta eşler nasıl tepki verir?

Vajinismus hastalarının eşlerinin çoğu bu rahatsızlıkla ilgili yeterince bilgiye sahip değildir. Eşleri ile cinsel yakınlaşmada hiç problemi yok iken cinsel birleşmenin olmaması büyük bir hayal kırıklığına neden olur.  Bazı eşler bunun evlilik sürecine alıştıkça zamanla düzeleceğini düşünerek tedavi sürecini geciktirir. Çocuk isteği başlayınca tedaviye karar verir. Bazıları ise eşinin vajinismus tedavisi alması gerektiği konusunda ısrarcı bile olamaz. Nadiren bazı eşler vajinismus hastalığı konusunda daha bilinçli olup beklemenin düzelme değil sorunları daha büyüteceğini düşünerek tedavi olması konusunda eşine destek olur ve süreci hızlandırır.

Vajinismus tedavi edilmez süre uzarsa erkekte erken boşalma, ereksiyon problemi, cinsel isteksizlik başlar. Vajinismus rahatsızlığı yaşayan çiftlerde genelde evlilik içi çatışma yoktur. Evlilikteki en büyük problem vajinismustur. Vajinismus düzeldikten sonra genelde hayatlarında mevcut olan ufak tefek çatışmalar varsa onlarda düzelir.

Çoğu erkek eş eşine karşı çok duyarlıdır. Cinsel birleşme anında kadının korktuğunu, acı hissettiğini görünce geri çekilir. Bir kısım erkek eş cinsel açıdan tecrübeli değildir. Eşine nasıl  yardımcı olacağını bilemez, ilişki anında problemle karşılaştığında geri çekilir. Çoğu eşin anlayışlı ve sabırlı olması bizim tedavi sürecimizde başarıyı yakalamamız için çok önemlidir. Çünkü hasta klinikte her şeyi başarsa  bile evde güvendiği, kendisine yardımcı olan bir eş gerekir.

Nasıl tanı konulur? Vajinismus Tedavisi Ankara

Vajinismus tanısı ilk sizin şüphenizle başlar. Daha sonra kesin tanı koymak için bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekir. Muayene önce doktorun sizden aldığı hikaye ile başlar. Sıkıntının her cinsel birleşme anı geldiğinde tekrarlaması, eşlik eden vücutta kasılma, eşi itme, geri çekilme gibi belirtilerin varlığı şüpheyi artırır.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı yaptığı muayene ile vajinismusun altında yatan fiziksel bir sebep olup olmadığını tespit eder. Gerekirse tedaviyi planlar.  Vajinismus sebepleri içerisinde fiziksel sebeplerin etken olma olasılığı%2 civarındadır. Çoğu ameliyat edilmeden ilaç tedavisi ile düzelen sebeplerdir.

Vajinismus hastaları genelde jinekolojik muayeneden çok korkar. Fakat vajinismus hastalarına bizim yaptığımız jinekolojik muayene 2-3 yaşında bir kız çocuğunun muayenesi gibidir. Spekulum veya vajinal ultrason muayenede kullanılmaz. Işık altında gözle yaptığımız, alet kullanılmayan bir muayenedir. Bu muayenemizde genital yapıyı ilgilendiren, vajinismusa sebep olan akut, kronik enfeksiyon, cilt problemleri, kızlık zarının anatomik varyasyonları, vajinal darlık, komşu organ yapılarını ilgilendiren patolojiler tespit edilir.

 

Vajinismus Tedavisine Genel Bakış Vajinismus Tedavisi Ankara

Vajinismus kadın cinsel problemleri içinde en hızlı çözüme kavuşturduğumuz rahatsızlıktır. Davranışsal ve bilişsel terapi ile hastaların %95 i üç saatlik bir tedavi programı ile ilişkiyi başarır.  Çok az hastada ek seanslara ihtiyaç duyarız.

Vajinismus tedavisine karar verdiyseniz belki de en çok merak ettiğiniz sorular tedavide ağrı veya acı hissediliyor mu sorusudur.  Uygulanan bilişsel davranışsal terapi ile yapılan kasları nasıl kullanacağınızı, öğretmek, gevşemenizi sağlamak ve cinsellikle ilgili bildiğiniz yanlışlıkları düzeltmeyi kapsar.

Uygulanan bilişsel ve davranışsal terapi aylar süren psikoterapiden farkı ev ödevleri ile süreç gidilmez. Çünkü başvuran hastaların çoğu ileri derecede olan hastalardır. Bu hastalar kendilerine dokunmaktan korkar. Kendi kendine fitil uygulayamaz, jinekolojik muayeneyi başaramaz. Bu hastalara psikoterapi seanslarında söylenen telkinler belki eşinden veya yakın çevresinde bu konuyu paylaştığı arkadaşından pek çok kez duymuş olabilir. Ama birleşme anı geldiğinde kontrolü kaybeder. Bu nedenle vajinismus hastasının korku ve kaygısının klinikten ayrılırken bitmiş olması gerekir. Bunu da ancak uyguladığımız davranış terapisi ile çözebiliriz.

Vajinismus tedavisi olmaya karar verdiyseniz alacağınız tedavi gideceğiniz hekime karar verirken çok dikkatli davranmanız gerekir. Çünkü her aldığınız başarısız tedavi girişimi bir sonraki tedavi ye inancınızı ,güveninizi olumsuz etkileyecek ve tedavi sürenizi uzatacaktır.

Geçen süre arttıkça Vajinismus Tedavisi zorlaşır mı?

Hayır zorlaştırmaz. Başarıyı artıran en önemli unsur hastanın hekimine güvenmesi, inanması ve ikincisi eşinin desteğidir. Evliliğinin 1. Ayında tedaviye gelen hasta ile 15. Yılında gelen hastada da bunu sağlarsak işimiz sadece saatler içinde biter.

Ameliyat veya ilaç  ile Vajinismus Tedavisi var mıdır?

Ne yazık ki böyle bir ilaç ya da ameliyat yoktur. Eskiden perineotomi denilen dirençli vajinismus hastalarında kullanılmış. Bu ameliyat vajinismusa sebep olan kas gruplarının kesilmesi şeklinde işlemdir. Anatomik olarak engel ortadan kalktığı için ilişki mümkündür. Fakat kadınlarda bu ameliyattan sonra orgazm olamama ve cinsel isteksizlik yerleşir ve tedavisi de neredeyse mümkün değildir.

Bazen tedavi veren kliniklerde vajinismus hastalarına verilen reçete ile karşılaşırız. Bunlar kas gevşetici, sakinleştirici, ağrı kesici, lokal anestezi kremleri gibi liste uzatılabilir. Bunlarında tedavide hiç yeri yoktur.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Call Now Button0 (312) 210 1626